hemböcker  artiklarrekommenderatbiografikontakt


Välkommen till min hemsida. Här kan du läsa utdrag ur mina böcker, artiklar jag publicerat, få tips på sådant jag gillar och så något om detta med att skriva.

VINTERN 2017

Jag fortsätter arbetet med min bok som fått arbetsnamnet Diplomaten. Jag skriver och läser om vartannat, har för första gången börjat skriva innan merparten av researchen är gjord. Jag prövar mig fram. Det går som vanligt långsamt. Ett ord i taget.
Jag försöker förstå mig på en människa där inne i historiens dunkel. Vad fick honom att söka sig till en rörelse, läsa vid universitet i Nazityskland? Varför skarvar han så? Varför så få historier från barndom, uppväxt, ungdom? Sedan försvinner han in i Arvfurstens palats, in i diplomatin. Utåtriktad, ändå sluten. Hur ska jag kunna berätta om honom? Händer det över huvud taget någonting?
Att skriva historia är som att spinna en väv av hållpunkter, försöka etablera ett slags sammanhang på basis av historiska fakta. Jag bestämmer. Syntesen formulerar förhoppningsvis läsaren.
Just denna förmiddag har jag avslutat ett avsnitt om D C-3:an som försvann en junidag 1952 och vad som sedan följde. Den har berättats tusen gånger förr. Hur ser min historia ut?

© KREATIWEBB FORM NINNI OLJEMARK   


Jag är inte garneringen, inte efterrätten, jag är huvudrätten... Folk köper tidningen på grund av mig. Inte för riksdagsreferatet. Inte för ledaren. Inte för utrikesnyheterna. Och ändå, på ledarredaktionerna går de omkring och tänker på Roth som något slags exotisk pratkvarn som de nätt och jämt har råd med eftersom de är en sådan fantastisk tidning. De har så fel. Jag skriver inga ”skojiga kolumner”. Jag målar tidsporträtt. Det är därför tidningar finns.”
Joseph Roth