hemböcker  artiklarrekommenderatbiografikontakt

Mikaelas stemme
Berättelsen i centrum

www.aldaily.com
www.americansongwriter.com
www.avigsidan.com
www.fokus.se
www.forfattarforbundet.se
www.leopardforlag.se
www.newyorker.com
www.parisreview.org
www.rns.se
www.sak.se
www.sprakradet.se
www.svd.se/kultur/understrecket
www.vi-tidningen.se

Kort biografi

Född 1948 i Örnsköldsvik. De första åren i Domsjö. Doften från sulfitfabriken minns jag inte, men snön var svartprickig av sot. Där fanns mamma och pappa, en tre år yngre bror. Vid sex års ålder flytt till Frösön, Jämtland, där jag började i Kyrkskolan.
Första gymnasieåret i Strömsund, sedan Wargentinskolan i Östersund. Liftade i Europa. Min studentuppsats handlade om Jack Kerouacs På drift. Slumpen förde mig ett år senare till Asien, upptäckte Afghanistan på väg till Indien, skrev hem från Kabul: ”Hit vill jag återvända.”
Började som frilans för Länstidningen i Södertälje efter ett misslyckat försök att komma in på Journalisthögskolan. Intervjuade byalag och mammor som nekades daghemsplats, cyklade runt Bornsjön, smet in på Alfa-Laval sedan en strejk brutit ut: Allt ska in i tidningen! Hade flyttat in i en rivningskåk på Sandbäcksvägen i Rönninge. 1975 chefredaktör för revolutionära Rödluvan, tre år senare reporter på Gnistan. Lärde mig att skriva om, vässa formuleringarna, ta tag i läsaren. Sonen Nils föddes.
Slutade på Gnistan en fredag, tog på måndagskvällen flyget till Pakistan. Sex veckor senare gick jag över gränsen till Afghanistan. Reportageserie i Expressen, författardebut. När boken kom ut var jag redan på väg tillbaka till Afghanistan, i sällskap med Maria Söderberg. Efter ännu en resa, nu med Björn O Henriksson, tog jag tåget till Borlänge för en annan sorts resa, in i narkomanernas värld. Boken kom tre år senare. Jag hade flyttat från Södertälje till Täby, från Täby till Stureby. Härifrån skulle jag aldrig flytta.
Misslyckades i Indien. Dottern Anna föddes. Samarbetet med Carl Persson ledde mig till Stig Wennerström men först skulle berättarkonsten undersökas, Afghanistan åter besökas. Jag började undervisa vid JMK, skrev i tidningar och tidskrifter. Var på väg att ge upp. Fallet Wennerström blev klar, till sist. Sonen Lars föddes. På upptäcktsfärd i Tensta. Sammanfattade mina erfarenheter i Reportage. Att få fakta att dansa. Då hade jag flyttat till Skåne. Tog äntligen itu med Salaligan, min mammas berättelser. Ännu ett uppbrott. Fortsättning följer.


© KREATIWEBB FORM NINNI OLJEMARK   


NAMN: Anders Åke Sundelin
FÖDD: 28 augusti 1948 i Örnsköldsvik
FAMILJ: Tre barn, fästmö
FÄRG: Turkos
BLOMMA: Blåklocka
ÄTER JAG HELST: Sturehofs sotare
med potatispuré
DRICKER JAG GÄRNA: Whisky
FAVORITMÄRKE: Harris Tweed
MOTION: Karate
LITTERATURHJÄLTE: Soldaten Svejk
HJÄLTE I LEVANDE LIVET: Nils Bejerot
MOTTO: "No regrets, no surrender,
no apologies" (Tom Russell)