När jag var klar med Utan omsvep frågade förläggaren Ylva Holm om det inte fanns något i detta digra material jag skulle vilja gå vidare med. Jag föreslog Stig Wennerström. Jag hade inte känt till att där fanns så många obesvarade frågor och tänkte att kanske skulle det vara möjligt att besvara dem nu när muren fallit, arkiven bakom järnridån börjat öppnas. Jag ville veta varför överste Stig Wennerström blev spion, när han blev det, vilken roll han spelat. Hade han haft medhjälpare? Det var några frågor. Jag reste till Moskva och S:t Petersburg, till USA, England och Singapore, runt Sverige för att träffa dem som haft med honom att göra, se några av de platser där historien utspelar sig. Jag tillbringade månader på arkiv. Ingen av de nämnda frågorna lyckades jag besvara, helt och rent, men jag lämnar läsaren underlag för egna funderingar, möjliga slutsatser. Det blev en bok som berättar om en besynnerlig person, en spännande tid. Några recensenter tyckte att jag skulle ha skippat de två sista kapitlen, där jag namnger två möjliga medhjälpare.
LÄS ETT KAPITEL UR BOKENLÄS ETT ANNAT KAPITEL UR BOKEN
UR RECENSIONERNA:
”Sundelins grepp är brett, hans skarpsinne stort, hans bakgrundsarbete ambitiöst, hans stil säker. Till stora stycken är boken, som man säger, ’unputdownable’. Ett par nätter har jag legat där och bara matat mig fram, några sidor till, bara några till och för sent upptäckt vad klockan tyvärr blivit. Till bokens stora förtjänster hör också att Sundelin aldrig förlorar det större sammanhanget, varken politiskt eller ens kulturellt.” (Peter Englund, Dagens Nyheter 18/9-99)
”Sundelin har helt enkelt gjort en storartad forskningsinsats och skrivit en bok som är oupphörligen spännande. Gåtorna om Wennerström blir inte lösta men vi får all tänkbar hjälp att tolka dem.” (Olle Svenning, Aftonbladet 19/9-99)
”Anders Sundelins mycket noggranna, länge oerhört spännande och välskrivna bok om denne iskalle överste som sålde ut hela det svenska försvaret, ger inga färdiga svar på gåtan Wennerström. Men liksom spionen ’lägger den pussel’. Det gjorde också säkerhetspolisen, mycket länge, och länge utan framgång. Den gängse vänsterståndpunkten att spionjakten förbehålls kommunister får sig här en knäck; porträttet av till exempel Otto Danielssons envetna och uthålliga kamp med ytterst tunna indicier är märkligt.” (Per Olov Enquist, Expressen 19/9-99)
”Sundelin är den förste som lyckats ge liv åt den undanglidande och sällsynt livlöse gestalten Stig Wennerström. Gåtan löser han inte, och kanske är det på sätt och vis bäst så, åtminstone rent litterärt. Men läsaren får ändå några skrämmande och obehagliga inblickar i de stängda rum i vars inre motivet ligger dolt någonstans.” (Wilhelm Agrell, Sydsvenska Dagbladet 20/9-99)
”Läs den och förundras över hur Verkligheten kan skapa sina intriger.” (Bertil Norberg, Sala Allehanda 29/9-99)
”Fallet Wennerström är en av de där omistliga, avgörande böckerna, en som berättar för oss vilka vi är, vad vi kommer ifrån och som därför gör det möjligt att förstå var vi befinner oss.” (Ragnar Strömberg, Göteborgs-Posten 3/10-99)