artiklar
Här kan du läsa reportage och andra artiklar jag skrivit för tidningar och tidskrifter. Allt efterhand kommer jag att fylla på med både nya och äldre alster. Tryck på önskad rubrik på sidan till vänster. Hela artikeln kan laddas ner. Där anges också var och när den publicerades. För privat bruk.
Är det fest så är det
Om teatern som hittade en ny publik
Det här reportaget publicerades 1999. Jag letade fram det när jag hörde att Mats Nolemo dött, strax före jul 2021. Han var skådespelare vid Friteatern och hade varit det ända sedan de lämnade Riksteatern och blev en fri grupp 1973. Friteatern lyckades med konststycket att lämna storstaden och hitta …
Nils Bejerot behöver man inte läsa
Om narkotikaepidemier
Nu senast var det i Dagens Nyheter. Två reportrar hade rest till Söderhamn för att undersöka narkotikadöden och kom hem med en rapport som inte berättade mer om narkotikadöden i Söderhamn än vad som stått på annat håll. Nils Bejerot nämndes inledningsvis. Han brukar nämnas. Det som stod – och som handlade om narkotikaepidemier …
”Jag hoppas att läsaren ska känna en oro”
Intervju med författaren Kjell Askildsen (1929-2021)
Jag hoppades få intervjua den skygge norske författaren Kjell Askildsen, hittade hans adress, skrev, inget svar. Jag ringde hans förläggare, frågade om han kunde hjälpa mig med ett telefonnummer, det kunde han, men förklarade att Kjell sällan svarade i telefon. Jag skrev igen. Några dagar senare kom ett svar:
Takk for …
Så värvades svensken av Ryssland
Om den gamla konsten att hitta en landsförrädare
En vän, säger han, en vän som heter Jevgenij Umerenko. Det var honom han träffade kvällen innan. De har känt varandra i några år.
Hur de träffades? Det är en lång historia, säger han. Den bottnar i hans dåliga ekonomi.
Han arbetade som konsult på Volvo Cars i …
Riktiga berättelser har inga slut
Om form och innehåll
Jag fick en fråga för några dagar sedan: ”Skriver du på något?” Nej, jag skriver inte på något. Just då, när frågan ställdes, satt jag vid min dator och gick igenom Kungliga bibliotekets bestånd av Jönköpingslitteratur. 5 544 titlar. Det tog en halv dag. Hittade femton titlar som kan vara av intresse. …
Falsk intimitet undanbedes
Om namnets betydelse
Nu senast var det i en annons från en internetbokhandel. Hjalmar Gullbergs samlade dikter hade återutgivits: ”Hjalmars sätt att förena klassisk verskonst med enkelhet, högstämdhet med humoristiska infall, tidlöst och lättillgängligt, har gjort honom till en av våra mest uppskattade poeter.” Förutom flosklernas flödande riklighet var valet av förnamnet, bara förnamnet, besynnerligt. I …
Fem tips
Om detta med att skriva lätt och otvunget
För tolv år sedan var jag med om att starta kursen Lärare skriver i Lärarstiftelsens regi. Den bärande idén har varit att eleverna, det vill säga lärarna, ska påbörja en text redan före kursstarten, under kursveckan utveckla den i samverkan med mig och kollegorna och sedan försöka få …
Stanley
Minnesord om en glad, nyfiken och förundrad polisman
Han var polis, jag reporter. Vi träffades första gången när jag kom upp till Borlänge vårvintern 1984 för att påbörja en bok som skulle ges ut drygt tre år senare och heta ”När knarket kom till stan”. Jag hade läst en undersökning, några sidor bara, om narkotikasituationen i …
Han öppnade dörren för samtal om klaner
Om polischefen Mats Löfving som fick mer än han kunnat önska sig
Man kan önska sig tusen saker. Man kan önska sig att hitta den perfekta vinterjackan på rean, att solen ska skina på midsommarafton eller en resa till månen. När Mats Löfving anlände till Radiohuset vid tolvtiden lördagen den 5 september visste han vad han …
Med svek som ett tema
Om John le Carré som dog 12 december 2020
Allt hade John le Carré att tacka sina sju, åtta år inom underrättelsetjänsten för. Den kom att bli scenen där hans romaner skulle utspela sig – på samma sätt som Joseph Conrad fick med sig havet och kolonierna, William Faulkner den amerikanska Södern. Härifrån hämtade han George …
Resorna med Håkan
Om Håkan Lindström som slutade som vaktmästare på Sörängens folkhögskola
Bilen kan variera, dock alltid omedelbart till vänster, längst fram, två snabba blinkningar. In med väskan i skuffen, dyker ner bredvid Håkan i förarsätet, möts av ett ”Tjeeeena!” På väg upp mot Sörängen har vi genom åren avhandlat snöfall och solsken, förkylningar, mer eller mindre lyckade …
Per Gunnar Vinge
Minnesord om den förste Säpochefen
Med Per Gunnar Vinges bortgång har hela den grupp som lyckades ringa in och till sist fälla spionen Stig Wennerström lämnat jordelivet. Han kom sist, var yngst och ivrigast. Bondpojken från Skaraslätten som segat sig igenom läroverket, ryckt upp sig under juridikstudierna, under tiden som notarie i Lindesberg extraknäckt som filmrecensent …
Författarna som skrev med livet som insats
Om en epok då författare betydde något
Det här var en epok då författare betydde något. En författare namngav den (Orwell), en annan bidrog till att avsluta den (Solsjenitsyn), en tredje kom att bli president (Havel). Om så ledarna valts eller styrde enväldigt förstod de litteraturens betydelse, verkade för böckers spridning eller såg till att författarna …
Han ska lösa ett mord
Om Krister Petersson som ska lösa Palmemordet
Jag fick i uppdrag att porträttera Krister Petersson, åklagaren som lovat att lösa Palmemordet och avsluta den utredning som pågått i över trettio år. Den publicerades drygt två veckor före den presskonferens där han förklarade den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som skyldig till mordet.
Vad är det för en …
Dagbok: en röst från en riskgrupp
Om den märkliga tid som är nu
Måndag 23 mars. Tvättstugan från tidig morgon. Frukost. På radion det senaste om viruset. Förmiddagen vid skrivbordet, förutom räderna till tvättstugan. På Riksarkivet väntar 73 volymer som jag inte kommer åt. Läser igenom papperen jag hittills samlat på mig. Det går långsamt. Brev, protokoll, upprop etc. Noterar namnen: hittills …