Om Sverigedemokraternas framgångar i Landskrona

Sverigedemokraterna fick över tjugo procent av rösterna i kommunalvalet i Landskrona. Jag reste dit för att ta reda på varför.

I ett källarhål på Vengatan 52 sitter Landskronas lyckligaste man. Han heter Thord Lindblom, fyllde femtioåtta nu i vår och är övertygad om att nu, äntligen, ska dörrarna öppnas för honom, för partiet, för hans älskade stad. I går kväll fanns det inte en stol ledig här nere när medlemmarna samlades till möte, det första efter valet: femtiofem personer, och han har själv svårt att förstå hur de fick plats. I dag ska nya möten planeras, nya frågor besvaras, en helt ny situation hanteras. Nu går, som han säger, mobiltelefonen varm. Ingenstans i landet har det gått bättre för partiet än här.
– Nu ska vi upp härifrån, säger Thord Lindblom och menar källarlokalen som partiet haft alltsedan starten strax före förra valet. Så här kan vi inte längre ha det.
Hans klädsel går i svart – skjorta, byxor, skor, strumpor; sammetskragen på den svart- och vitrutiga kavajen – fast håret är blont, också mustaschen i det långsmala, oftast uttryckslösa ansiktet. De blå ögonen släpper besökaren bara när hans svar kräver en stunds reflexion. Det händer sällan.
– Det är många saker ihop, svarar han omedelbart på frågan om varför denna sverigedemokraternas stora framgång i just Landskrona.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!