Om förre länspolismästaren, nu häktad (och sedan dömd)

Före detta länspolismästaren Göran Lindberg greps och häktades, anklagad för bland annat koppleri och grov våldtäkt. Jag porträtterade honom innan åtalet kom och domen föll.

Först var det ingen som kunde tro det. Björn Eriksson, som varit rikspolischef, fick ett upphetsat samtal från en kvällstidning. Han satt i bilen på väg till Linköping. Han vägrade tro på det reportern sa. Han bad att få återkomma, ringde några samtal, fick veta. Telefonen fortsatte ringa hela dagen. Tre månader senare sitter Christer Nyberg, studierektor på Polishögskolan, i skolans gästmatsal och försiktigt försöker finna de formuleringar som motsvarar hans motstridiga känslor, inte överskrider gränserna för anständighet och kunskap.
– Misstankarna framstår som i det närmaste ofattbara. Om det är någon person jag skulle plocka ut och säga att han skulle aldrig, aldrig begå ett brott som det han nu är misstänkt för, ja, då är det Göran.
– Finns det inte något drag hos honom som pekar i den riktningen?
– Nej. Tvärtom. Göran är en person som alltid värnat de utsatta människorna. För mig gjorde han det på ett absolut trovärdigt sätt.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!