Om Krister Petersson som ska lösa Palmemordet

Jag fick i uppdrag att porträttera Krister Petersson, åklagaren som lovat att lösa Palmemordet och avsluta den utredning som pågått i över trettio år. Den publicerades drygt två veckor före den presskonferens där han förklarade den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som skyldig till mordet.

Vad är det för en kille den där Krister Petersson? Han har sagt att han ska lösa Palmemordet och att det ska ske under första halvåret i år. Andra har visserligen sagt det före honom men Krister Petersson är knappast en Hans Holmér som med regeringens goda minne satt på tre stolar samtidigt ¬– länspolismästare, spaningsledare, förundersökningsledare – och tronade på presskonferenser där han snurrade på revolvrar, höll upp fantombilder och förklarade att huvudspåret i stort sett var klart: det var en 33-åring, sedan var det kurder och sedan fick han gå. Holmér älskade rampljuset, det gör inte Petersson. Holmér tyckte att åklagarna bara var i vägen.
Möjligtvis påminner Krister Petersson om de äldre kollegorna Anders Helin och Jörgen Almblad som drygt tre år efter mordet gick till tingsrätten med ett åtal mot Christer Pettersson – som dömdes, sedan frikändes. Det höll inte. (Riksåklagaren Klas Bergenstrand, senare chef för Säkerhetspolisen, försökte förgäves få upp målet på nytt.) Han kan definitivt inte jämföras med de hundra författare som skrivit hundratio böcker och som de flesta vet hur mordet gick till.

Läs hela artikeln här