Om svindlaren Johan af Donner på Röda Korset

Röda Korsets marknadschef Johan af Donner stod anklagad för att ha svindlat organisationen på miljoner. Det här är historien innan åtalet kom, domen föll.

När Anders Milton åt lunch med Johan af Donner den 1 juni ifjol, som var en måndag, sa Johan en bit in i samtalet att han slutat på Röda Korset.
– Vad fan säger du? minns Anders Milton att han sa. Har du slutat? Varför då?
Anders Milton hade varit ordförande i Röda Korset under tre år i början av 2000-talet, där han lärt känna kommunikationschefen Johan af Donner som under hans tid värvats tillbaka till organisationen, från Cancerfonden. Han lärde känna honom som en initiativrik, glad och trevlig människa, lätt att samarbeta med, mycket duktig. Även om de inte arbetade tillsammans, möttes dagligdags, förstod han att Johan af Donner var en förklaring, ja kanske själva förklaringen, till att Röda Korset etablerade sig som den hjälporganisation i landet som samlade in mest pengar, hördes mest, stod för de piggaste idéerna. Uppskattningen var ömsesidig; de kom att träffas också utanför jobbet, om än inte familjevis, i varandras hem. De fortsatte att träffas sedan Anders Milton slutat som ordförande: åt lunch eller middag två gånger om året, förhörde sig om varandras bekymmer och glädjeämnen, och nu berättade alltså Johan af Donner för den förvånade Anders Milton att han slutat på Röda Korset. Han hade sagt upp sig.
Sagt upp sig?

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!