Om vad som inte hände när Mats Dragg i Kristianstad försökte stoppa vandaliseringen

Skadegörelsebrotten ökar mer än de flesta andra brott. Nästan ingen åker fast. En skolledare i Kristianstad bestämde sig för att försöka få stopp på eländet sedan fönsterrutor för mellan 700 000 och 800 000 kronor hade förstörts på skolor och förskolor i bara ett bostadsområde, under ett halvår. Det visade sig vara svårt.

Första kvällen förstördes arton fönsterrutor. Det var på trettondagsafton, fem dagar in på det nya året, antagligen någon gång under kvällen. Polisanmälan lämnades in efter helgen. De flesta fönsterrutorna hade krossats, med stenar och kanske käppar eller vad förövarna nu kan ha haft till hands, men på några av rutorna upptäcktes små hål, inte mer än ett par tre millimeter i diameter, och runt hålen hade glaset spruckit. Ingen förstod vad det var. Inte heller sedan man hittat små mässingskulor på insidan av glaset kunde någon med bestämdhet säga vad för slags vapen som använts.
Platsen för förödelsen var Näsbygårdens förskola. Den ligger i utkanten av bostadsområdet Gamlegården, i norra delen av Kristianstad: en låg rödmålad byggnad utsträckt i skuggan av kastanj, björk och lind, med utsikt över det milsvida Näsby fält. Här leker, pysslar och stojar vanligtvis drygt nittio barn, måndag till fredag, fördelade på avdelningar med namn som Solen, Stjärnorna och Mumindalen. Lekplatsen är generöst tilltagen, lockar föräldrar och barn också under helger och lov. Vem ger sig på en sådan idyll? Varför?
Bara några kvällar senare var det dags igen.

Vill du läsa hela reportaget tryck här!