Om tre misstänkta terrorister som möttes för första gången i rättssalen

De nya terroristlagarna i Sverige prövades första gången i en rättegång våren 2006. De tre åtalade unga männen ska ha kastat brandbomber mot en vallokal och planerat ett attentat mot Livets Ord.

Under fyra dagar i maj har tre unga män suttit i sal 17 på Stockholms tingsrätt, som är en så kallad säkerhetssal, anklagade för vad de gjort men också kanske tänkt göra.
Fallet har varit egendomligt på mer än ett sätt.
Så till exempel möttes alla tre för första gången nu i tingsrätten. Kontakt har de haft på nätet. Där har de mötts, umgåtts, utvecklat sina drömmar och visioner – ensamma framför var sin dator i pojkrum belägna i Trelleborg, Vårberg och Nyland. När två av dem möttes i verkligheten, under ett par dagar i januari, tycks förväntningarna ha förbytts i besvikelse: den ene tyckte den andre var en konstig typ, som i sin tur verkar ha rest hem från mötet med en känsla av långsamt uppvaknande.
Endast en av dem har gjort något mer handgripligt, om vi nu ska tro åklagaren Tomas Lindstrand. Den åtalade – som vi kan kalla Mehdi Arkadi – ska natten till den 15 december i fjol ha kastat två Molotovcocktails mot den byggnad i Kista där val till det irakiska parlamentet hölls. Ett fönster krossades, men en nerdragen persienn hindrade en större förödelse. Två väktare kom sättande, och förövaren försvann. Kvar på asfalten stod fem preparerade flaskor som inte hunnit användas.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!