Tillägg till ovanstående

I anslutning till min granskning av familjen Ataseven i Södertälje kollade jag vad som hände med den största polisinsatsen som gjorts i vårt land.

Det var dubbelmordet på Café Oasen i Ronna Centrum som blev startpunkten för den största polisinsatsen mot organiserad brottslighet som ägt rum i vårt land. Närmare åttio poliser i samarbete med flera myndigheter vände ut och in på Södertäljes undre värld, producerade till sist en förundersökning tiotusen sidor lång och ett åtal omfattande 17 personer. De har fortsatt att lägga nya åtalspunkter till det mål som avslutas denna månad – domarna ska komma den 1 augusti – men framför allt genom att gå vidare med sikte på nya adressater, gräva djupare. Om den nuvarande rättsprocessen har handlat om grovt spektakulärt våld kan den pågående insatsen sägas handla om ”ekonomiska strukturer”.
Så utrycker sig i alla fall Gunnar Appelgren vid länskriminalen i Stockholm. Det är han som leder insatsstyrkan. Han säger:
– Undan för undan har det hos oss växt fram en kunskap om hur kontakterna går mellan olika personer. Vi har kunnat sätta in det här med de kriminella nätverken i ett större sammanhang.

Vill du läsa hela artikeln, tryck här!