Om den gamla konsten att hitta en landsförrädare

En vän, säger han, en vän som heter Jevgenij Umerenko. Det var honom han träffade kvällen innan. De har känt varandra i några år.
Hur de träffades? Det är en lång historia, säger han. Den bottnar i hans dåliga ekonomi.
Han arbetade som konsult på Volvo Cars i Göteborg. Han har en stor familj: sex barn att sörja för, en stor och dyr lägenhet i centrala Göteborg. Så sparkade Volvo fyrahundrafemtio personer, däribland honom. Han trodde att det skulle vara lätt att få ett nytt jobb med tanke på hans utbildning, hans bakgrund. Så blev det inte.
Han fortsätter att berätta: om skatteåterbäringen som han dumt nog köpte en motorbåt för, momsinbetalningarna, räkningarna, lånen – han har, som han säger, hiskeliga lån nu – och jobben han sökte, jobben han inte fick, de misslyckade försöken att hitta en billigare lägenhet.
Det är onsdagen den 27 februari 2019, mitt på dagen, en ovanligt varm dag för årstiden. Fyra personer sitter runt ett bord i arresten på Solna polisstation: den gripne, hans advokat, en kriminalinspektör, någon från Säpo. Man har inledningsvis talat om för honom om att han inte behöver svara på frågorna. Han svarar på frågorna. Snart har han kommit fram till Jevgenij Umerenko.

Läs hela reportaget här