Om staden inför den stora rättegången

Veckan före den stora rättegången i december 2011 mot 17 personer som påstods tillhöra de kriminella nätverken i Södertälje – åtalade för bland annat tre mord – avgav jag följande rapport från staden.

Robert Halef gjorde något som andra inte har velat eller vågat göra. Två veckor efter dubbelmordet på spelklubben Oasen i Södertälje förra sommaren skrev han en artikel i Länstidningen som angrep den egna etniska gruppen. Robert Halef är syrian. De båda mördade bröderna var syrianer. Om det visar sig att de två gärningsmännen, och de som betalat dem för att utföra uppdraget, också är syrianer skulle i alla fall ingen i Södertälje med omnejd höja på ögonbrynen.
Robert Halef skrev att det var hög tid för den assyrisk/syrianska gruppen att sluta med dessa inbördes stridigheter om vem som är vad. Det ­leder ingenstans, skapar i stället split och förvirring. Assyrier, syrianer eller kaldéer – samma folk, syryoye, där språket, historien och den kristna tillhörigheten förenar. Alla föll offer för turkarnas och kurdernas folkmord, seyfo, detta svärdets år 1915 då en kvarts miljon assyrier/syrianer dödades. Alla har välkomnats i Sverige, erbjudits en fristad, fått möjlighet att göra något av sina liv. Sluta tjafsa, gott folk.
– Låt historikerna ta hand om det där, säger Robert Halef i dag. Jag tycker vi ska försöka lösa våra problem i stället.
Problemet han skrev om i sin artikel ska avhandlas i den rättegång som snart startar i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Sjutton personer i åldrarna 17–58 år sitter häktade för bland annat anstiftan och medhjälp till dubbelmordet och ett tidigare mord på spelklubben Oasen, för mordförsök, människorov, rån och utpressning. Alla häktade är syrianer. Alla bor i Södertälje. Aldrig har en liknande rättsprocess ägt rum i vårt land.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!