Om familjen Ataseven i Södertälje

Rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket som pågått 2011-13 kastade ljus över en framgångsrik företagarfamilj i staden, med säte till och med i riksdagen.


Det brukar sägas att syrianerna är den mest väletablerade invandrargruppen i Sverige, detta i kraft av sina många företagare men också: skådespelare, fotbollsspelare, advokater, riksdagsmän, journalister, akademiker. Metin Ataseven, 40, är definitivt en av dem. Sedan 2010 sitter han på plats 248 i Sveriges Riksdag, för Moderaterna, och före det var han under fyra år en av fjorton moderater i Södertälje kommunfullmäktige. Han sitter fortfarande i fullmäktige. Snabbt har det gått.
Före valrörelsen 2006 kände ingen utomstående till att Metin Ataseven närde ett politiskt intresse. Däremot var han i hemstaden ett relativt känt namn som vd för det företag som i april 2003 hade fått köpa Ronna centrum, det vill säga kvarteret Handelsboden med 53 lägenheter och 12 butiker, av Södertälje kommun för 26,5 miljoner kronor. Familjen Ataseven hade undan för undan etablerat sig som en framgångsrik företagarfamilj i Södertälje. Betydligt fler kände hans ansikte och vältränade kropp i dörren till ett par av Södertäljes mest populära krogar och som matchvärd vid Syrianska FC:s hemmamatcher.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!