Om jämtarna som fick jätten på fall

Reste tillsammans med fotografen Åke Ericson till Jämtland för att ta reda på vad som orsakat rena upproret mot planerna på ett Stornorrland. När vi åkte hade få hört talas om saken. När jag skrivit klart var det på nyheterna varje dag. Jag skrev om inledningen tre gånger, ända in i sista timmen. Skrev om slutet.

Få hade hört talas om en statlig utredning med det beskedliga namnet ”Regional indelning – tre nya län” förrän i förra veckan. Då gjorde först Centern, sedan Moderaterna ett utspel. Det handlade visst om Jämtland. Det handlade om överläggningar med regeringen – som först inte sa någonting mer än att den lagt ett bud och sedan förklarade civilminister Ardalan Shekarabis att det inte ”finns förutsättningar att Jämtland ska ingå i regionreformen”.
Så här är det: Utredningen föreslår att Sveriges karta ska ritas om så att tre nya storlän bildas – Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län – och det redan 1 januari 2019. Fort ska det gå. Det är bara början. Till sist ska bara sex län återstå. ”Dagens länsindelning är i de flesta fall flera hundra år gammal”, lyder första meningen. Kanske är det ett argument.
Regeringen, det vill säga civilminister Ardalan Shekarabi, har sedan oktober suttit i förhandlingar med alliansen om det här. Det har knorrats. Jan Björklund har hotat att hoppat av. Moderaterna har börjat tala om folkomröstning. I Jämtland vållade förslaget ett uppror, om än fredligt, och som nu kanske fäller alltihopa. Andra följer jämtlänningarna i spåren. Mattias Warg kan lastas för mycket av detta.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!