Om Anders Kompass som plötsligt var ett namn på fem kontinenter
Han är FN-diplomaten som levt ett helt yrkesliv i skymundan. Ända tills dagen då en rapport om FN-soldaters misstänkta sexualbrott hamnade på hans bord. Fokus bad mig att ta reda på vem han är.
Ingen har ifrågasatt själva sakfrågan i den här historien: att franska soldater under FN-flagg misstänks för att ha begått de mest avskyvärda brott i Centralafrikanska republiken. Pojkar mellan åtta och femton år har vittnat om hur de tvingats till sexuella handlingar i utbyte mot mat och pengar. Fjorton soldater … elva från Frankrike, tre från Chad, två från Ekvatorialguinea – utpekas av tretton pojkar i den rapport som sträcker sig från december 2013 till juni 2014.
Inte heller fortsättningen på historien är omtvistad: att den sex sidor långa rapporten anlände till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève omkring den 15 juli ifjol och att avdelningschefen Anders Kompass en dryg vecka senare överlämnade den till Frankrikes biträdande ambassadör i Genève. Anders Kompass var och är chef för avdelningen för fältarbete med 120 anställda på kontoret, 500 på fältet plus 800 frilansare. Det var folk från avdelningen som gjort rapporten, överlämnade den i vederbörlig ordning till sin chef. Den 30 juli tackade den franska ambassadören Anders Kompass i ett brev som registrerades i FN-högkvarteret: ”Tack för den information om operation Sangaris i Centralafrikanske republiken som ni önskade att min regering skulle få kännedom om. Dessa uppgifter har fått mina överordnades fulla uppmärksamhet.” En rättslig process hade inletts, meddelade ambassadören, ”skyndsamt” tillade han.
Åtta månader senare avstängdes Anders Kompass från sitt arbete, skickades hem med bibehållen lön i väntan på att en utredning om hans förehavanden skulle bli färdig. Han misstänktes för ”ett allvarligt brott mot protokollet”.