Om terroristhotbedömning

Lördagen den 11 december 2010 sprängde sig Taimour Abdulwahab al-Abdaly till döds mitt i julruschens Stockholm. Anders Billing på Fokus hittade en notis om något som kallades NCT, Nationellt centrum för terroristhotbedömning. Han bad mig ta reda på vad det är.

Få tycks ha noterat Taimour Abdulwahab al-Abdaly innan han inledde och strax avslutade sin misslyckade karriär som självmordsbombare mitt i julruschens Stockholm. För både den svenska och brittiska säkerhetspolisen var han, om vi får tro dem, ett obekant namn fram till denna eftermiddag den 11 december 2010. Han dök upp likt en okänd farkost på radarskärmen och försvann lika snabbt. Kvar fanns alla dessa frågor om varför denne allt annat än misslyckade trebarnsfar valde ett så bisarrt slut på sitt liv och om han var ensam eller en del av en större komplott. Det brev han skrev för att förklara sin sista handling reser bara nya frågor. Han ber sin hustru kyssa barnen från honom, för att därefter ge sig ut i folkvimlet för att döda så många kvinnor och barn som möjligt. Som motiv anger han svenskarnas stöd till »grisen Vilks« och de svenska soldaterna i Afghanistan. Men i Sverige, vars gästfrihet han åtnjutit, hade han inte bott på länge. Han hänvisar till den »Islamiska staten«, som ska vara al-Qaida i Irak, men betyder det att han är en utsänd, en agent?
– En kille som är född i Irak och har bott nästan tio år i Storbritannien väljer alltså att åka till Sverige för att utföra sitt attentat, när England deltar med trupper i Irak och man har haft en stor inhemsk debatt om Irakkriget. Vi måste få alla bitarna på plats innan vi kan förstå vad som hänt. Det kan finnas fler bitar, som vi ännu inte ser. Det är alltså rätt komplicerat.
Den som säger så heter Bertil Höckerdahl. Han är en femtiosjuårig överstelöjtnant som sedan 2008 leder något som kallas Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT. Det är första gången han som sådan uttalar sig offentligt.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!