Rekommenderat2021-12-23T10:46:17+01:00

rekommenderat

Böcker har följt mig genom livet som goda kamrater, skivor köper jag sedan tioårsåldern, film försöker jag jämt få tid att se. Jag delar gärna med mig av mina upptäckter. Min smak är enkel men krävande. Tryck på önskad rubrik på sidan och du får veta vad jag tycker om. Bläddra fram och tillbaka. Kommer att fyllas på allt eftersom jag gör nya fynd.

Världens bästa reportage / 2

Hanna Kralls ”Pola” är uppdelat i 14 tablåer. Varje tablå fördjupar berättelsen. Först i sista tablån förstår vi vad som hänt. Reportaget handlar om Pola Machczynska som under kriget gömde tjugofem judar. Judarna blev angivna. Tjugofyra av dem dödades, den tjugofemte lyckades fly. Pola flydde till sin far. Tyskarna kom dit. Före det har Hanna …

19 november 2024|

Världens bästa reportage / 1

Hon har naturligtvis bestämt sig för vad de ska prata om. De ska prata om ledan, pessimismen, verklighetsflykten. Förhoppningsvis konstrar han inte. Hon är Barbro Alving, journalisten, Bang med svenska folket. Han är Gunnar Ekelöf, den tillbakadragne diktaren. Det är september 1957, hon befinner sig i Sigtuna när hon får veta att han ska fylla …

9 november 2024|

Sången om saknad

Billie Holiday har gjort den, Miles Davis, Frank Sinatra naturligtvis. Alla tre gör fantastiska versioner, tre olika tolkningar, men min favorit är trots det Nannie Porres. Jimmy van Heusen hade skrivit melodin, Johnny Mercer skulle skriva texten men hade ett jobb i Chicago. Han skrev den på tåget dit med melodin i huvudet. ”I took …

1 november 2024|

Den osannolike presidenten

Ett av de första samtalen kom från Denys Monastyrskyj, vän och minister för polis och gränsvakter. Klockan var fem på morgonen. Det hade börjat. Var? Alltihop, svarade ministern. Det blev tyst. Presidenten behövde några sekunder för att smälta det. Ryssarna attackerade längs hela gränsen i öst och norr, ryska jaktplan svepte in över landet, över …

17 september 2024|

Identitetsillusionen

Ettore Schmitz föddes i Trieste som var kejsardömet Österrikes viktigaste handelsstad. Han mor var italienska, fadern tysk, båda judar. Snart döptes kejsardömet om till Österrike-Ungern. Han gifte sig med en katolska, konverterade till katolicismen men var i själ och hjärta ateist. Han utbildade sig i Bayern. När han fyllde sextio hade Trieste hunnit bli italiensk. …

20 augusti 2024|

Blod, ras och identitet

”Jag minns inte första gången jag fick stryk på grund av min hudfärg.” Den som börjar en bok så har utan tvivel något att säga. Den som så börjar en bok om rasismens historia har utan tvivel en erfarenhet att bygga sakkunskapen på. Kenan Malik heter författaren, boken Inte så svartvitt (Daidalos). Den tar oss …

15 augusti 2024|

Ett ödesdrama, ett övergrepp

Det är svårt att finna rätt ord för att beskriva vad som iscensattes under första hälften av december 2017. Lynchjustis är kanske mest träffande. Ett övergrepp var det i alla fall. Journalistik var det inte – om vi med det menar att allsidigt och korrekt återge vad som hänt, förhålla sig kritisk till källorna. Jag …

27 juni 2024|

Rum för fantasier

Hon började spela piano vid sex års ålder, när hon var tio bestämde hon sig för att bli konsertpianist. Hon började komponera som avkoppling efter åtta-tiotimmarspassen under utbildningen, på en synthesizer hon hade under sängen. Hon heter Hania Rani, född i Gdansk, utbildad i Warszawa, hela tiden i rörelse både musikaliskt och fysiskt: på senaste …

30 april 2024|

Ensam

Inte någon kunde föreställa sig att Joyce Vincent skulle dö ensam. Det var värre än så. Ingen saknade henne. Ingen letade efter henne. Ingen anmälde henne saknad. Hon var någon som alla tyckte om, sällskapets medelpunkt med sitt utseende, sin vänlighet, sin röst som tydde på utbildning, klass. Lite hemlighetsfull. Strax före julafton 2003 stängde …

25 april 2024|

Rick Beato

Vid grannbordet på Fasching häromkvällen bollades namnet Rick Beato runt som en kär gammal insiktsfull vän. Rick Beato är musiker, har undervisat i musik och skrivit sånger som blivit hits. Nu har han en Youtube-kanal. Där kan han plocka isär John Lennons ”Across the universe”, fundera kring dagens innehållslösa poptexter eller lista världens tjugo bästa …

12 april 2024|

Sannolikt om makten

Man kan inte låta bli att undra varför Makten blivit en så himla bra TV-serie. Lekfullheten naturligtvis: att våga bryta förtrollningen. Plötsligt befinner sig aktörerna i detta sjuttiotalsdrama mitt i dagens Oslo; en scen måste tas om; en flodhäst har siktats. Avsnittet på Utøya och Jens Stoltenberg hemma i köket hos mamma och pappa slungar …

26 mars 2024|

Mening och minnen

Jag är väldigt förtjust i Tore Bergers sånger. Redan på Blå Tågets tid utmärkte han sig med kluriga saker som ”Winges vals” och ”I Hagalund”. Man kunde inte vara säker på var man hade honom. Han har beskrivit sig själv som trevande och det är väl så han förfar när han skriver sånger, osäker på …

29 februari 2024|

Allt spännande finns hos arbetarklassen

Jag tror det var Red Top, kåsören, som skrev att han önskar han vore arbetare. De dör ju aldrig. Aldrig en dödsruna. James Kelman skriver om arbetarklassen. Varje gång jag återvänder till honom inser jag inte bara hur oerhört bra han är, också unik. Han skriver om män som arbetar – på fabrik och byggen, …

31 januari 2024|

Än en gång Dardennes

Efter varje säsong listar och poängsätter vi här hemma biofilmerna vi sett: det bli en lista och listor är alltid kul. Våren 2023 var vi inte överens om någonting, utom ettan, som fick högsta betyg av oss båda: Tori och Lokita av de oefterhärmliga belgiska bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne. Ofta, när vi kommit ut …

30 december 2023|

Sonder, bokstäver, händer och andra detaljer

Ann Wroe har skrivit dödsrunor för The Economist i tjugo år. De liknar inga andra. Kronologi, börd och även framgångar säger förvånansvärt lite om en man eller kvinna, menar hon. En brevöppnare i mässing, en lappad cardigan eller ett favoritord kan säga så mycket mer. Ingenting säger mer om sexdagarskriget än skorna egyptierna lämnat efter …

30 december 2023|
Till toppen