Om författaren Patricia Highsmith

Om sitt skrivande talade hon ogärna, om sitt privatliv helst inte alls. Duncan Fallowell, som försökte grilla henne för Sunday Times några år före hennes död, skrev att det var ”som om hon satt och ruvade på en stor hemlighet”.
I förlagspresentationerna brukade det stå att Patricia Highsmith föddes 1921 i Fort Worth, Texas, att hon vid sex års ålder flyttade med sina föräldrar till New York och att hon tidigt bestämde sig för att bli författare men inte debuterade förrän 1950, 29 år gammal, med Främlingar på tåg som Alfred Hitchcock filmade. Fem år senare kom En man med många talanger, den första romanen om Tom Ripley. Det brukade också noteras att hon bosatte sig i Europa, flyttade runt innan hon slog sig ner i Schweiz, där hon avled 1995.
Tjugotvå romaner hann hon skriva, sju novellsamlingar. Fem år före sin död avslöjade Highsmith att det var hon som skrivit The price of salt, utgiven 1952, ”en roman om det som samhället förbjuder” som det hette i förlagsreklamen – en roman om lesbisk kärlek.
– Betyder det att ni är lesbisk? frågade en journalist på presskonferensen i samband med nyutgivningen av boken, nu med titeln Carol.
Hon vägrade, naturligtvis, att svara på frågan.

Vill du läsa hela artikeln, tryck här!