Om hur den ekonomiska krisen satt sina spår

Dagens Nyheter skickade mig till Gnosjö för att titta närmare på den ekonomiska krisen. Efter lång tid publicerades reportaget i nedbantat skick. Här är originalet.

Kanske en kaffekö kan säga något om den ekonomiska krisen.
Redan har fyrtiofem minuter gått, många har varit här längre än så, sedan tidigt i morse, och fortfarande inget kaffe: en maskin som kollapsat, nödutryckning, väntan på termosar och kannor… och i kön som töms och fylls på, som omformas och förändras och förvandlas till spridda grupper där man säger hej och hur är det, säger något om vad som hänt sen sist och vad man hoppas få ut av dagen och någon sänker rösten och kan berätta att hon där bakom disken, hon som rodnar lätt när hon än en gång måste förklara att kaffet, tyvärr inget kaffe, inte än men det kommer, hon är dotter till… jaså, säger du det… men: Inget gnöl, ingen klagan, inga elaka skämt. Ingen som gjort det bättre själv. Gnäller gör man inte i Gnosjö.
Företagsmässan heter Made in Gnosjö. Man visar vad man kan inför andra och varandra. Två år sedan sist. Nästan lika många utställare, några fler besökare, fast det känns som om det var oerhört länge sedan.
Ta, till exempel, Söderlunds Metall. Specialitet, nu som då, automatsvarvning.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!