Om ett möte med författaren och bokspejaren i Texas

Jag såg ”Den sista föreställningen” en eftermiddag i London i min ungdom. Den släppte aldrig taget. Många år senare lärde jag mig att författaren till boken bakom filmen hette Larry McMurtry och att han hade skrivit massor med böcker. Jag läste några av dem. Jag ville hemskt gärna resa till Archer City, se staden där filmen utspelades, träffa författaren.

En dag i slutet av november körde vi upp från Dallas till Archer City för att få träffa Larry McMurtry. Det var inte säkert att vi skulle få träffa honom, men den kvinna i bokhandeln som svarat på vårt mejl hade skrivit att om Mr McMurtry befann sig i stan var det möjligt att han skulle dyka upp. Han ville inte binda sig. Han gav sällan några intervjuer. På ett anslag i bokhandeln stod:

Larry McMurtry signerar inte längre böcker i denna butik – inte heller böcker som skickats med post.
Fyrtio års ständiga signerande har inverkat menligt på både hans namnteckning och hans lynne.
Läs för att njuta.

Färden norrut hade gått genom det platta, tomma, oändliga landskap som Larry McMurtry befolkat i roman efter roman, ända sedan debuten 1961, med Horseman, pass by. Vi mötte inte fler bilar än man gör på landsvägarna i norra Norrlands inland, fast bilarna här var större, och mer slitna. Vi hade stannat till vid ett landsvägshak, för en sen frukost, och noterat att man inte brydde sig om att låsa bilen. Frukosten var utmärkt, gästfriheten lika vidsträckt som landskapet.

Läs hela reportaget här