Om tidernas största insats mot organiserad brottslighet

Jag återvände till Södertälje för att berätta om bakgrunden till den samlade insatsen mot grov organiserad brottslighet, ett demokratiprojekt på riktigt. Så här gick det till.

I rättssalen trängs 6 åklagare, 32 åtalade, 32 advokater, 10 tolkar, 2 häktesvakter och så, vänd mot dem, de 8 domarna och nämndemännen. Tätt intill domarbordet står rad på rad ungefär 200 pärmar – marinblå, himmelsblå, hallonröda, ljust gula och mörkt gula, lila – med den drygt 26 000 sidor långa förundersökningen. Den har tagit två och ett halvt år att genomföra. 142 dagar har reserverats för rättegången. Åklagarna hävdar att de åtalade har lurat Södertälje kommun på sammanlagt 5,2 miljoner kronor, Arbetsförmedlingen på sammanlagt 1,5 miljoner kronor. Dessutom krävs företaget Jome, nu konkat, på 4 miljoner kronor i böter. Det tar närmare en timme att läsa upp åtalet.
Från åhörarbänken kan man också notera att den huvudåtalade Silva Gündüz såg förvånansvärt stark ut när hon sist av alla steg in i rättssalen, beledsagad av de två kvinnliga häktesvakterna. Hon höll huvudet högt, vinkade till de båda sönerna bland åhörarna, kastade slängkyssar till sin lillasyster, också hon åtalad, log. Hon har inte träffat dem på ett år och fyra månader. Så länge har hon suttit häktad, isolerad från omvärlden.

Vill du läsa hela reportaget tryck här!