Om Gnosjö, Herrens favoritplats på jorden

När Vår Herre ser ner över det han skapat och bedrövat betraktar brutaliteten i Bagdad, nöden i Sudan eller girigheten runt Stureplan kan han för en stund vända blicken mot Gnosjö och tänka att allt ändå inte varit förgäves.
Visserligen har man placerat kyrkan i utkanten av byn, och bilparken vid ICA en fredagseftermiddag måste få honom att undra om Gnosjöborna fallit i penningbegärets fördärv, men på andra sidan järnvägen ligger den sprängfyllda secondhandbutiken Gnosjö hjälper! som skänker miljoner till behövande världen runt och när invånarna skickade sin första riksdagsledamot sedan ståndsriksdagens fall såg man till att skicka en kvinna, en troende mellanstadielärare som en gång engagerat sig politiskt för att kommunens många invandrare skulle få det bättre.
Invandrare, ja. I Gnosjö kommer knappt en tredjedel av invånarna från ett annat land, många från Vietnam, och Vår Herre noterar säkert att alla har jobb eftersom det finns jobb att få. Ett buddhistiskt tempel planeras, och ingen hörs gnöla i Gnosjö om det. Sverigedemokraterna lyckades visserligen skrapa ihop till ett mandat i senaste valet, men när röken skingrats fanns ingen som ryckte fram för att besätta den platsen.

Vill du läsa hela reportaget, tryck här!