rekommenderat
Böcker har följt mig genom livet som goda kamrater, skivor köper jag sedan tioårsåldern, film försöker jag jämt få tid att se. Jag delar gärna med mig av mina upptäckter. Min smak är enkel men krävande. Tryck på önskad rubrik på sidan och du får veta vad jag tycker om. Bläddra fram och tillbaka. Kommer att fyllas på allt eftersom jag gör nya fynd.
Världens bästa reportage / 7
På de fem boksidor det här reportaget varar får man veta väldigt mycket om Joséphine Guezou. Medan man funderar över poängen i historien kan man notera alla detaljer reportern serverar läsaren. Jane Kramer har förklarat att hon själv inte vill ta plats i sina reportage; hennes närvaro ska märkas genom detaljerna, språket, kommentarerna. Alltså nöjer …
Världens bästa reportage / 6
I det här reportaget blandar reportern sig i storyn med hela sitt ”jag”. Det är en svår konst. Oftast fungerar det inte därför att reportern ingenting har där att göra. Eller så ställer sig reportern i vägen för läsaren. Joan Didion har sagt att hon är så liten att ingen lägger märke henne när hon …
A love supreme
John Coltranes A love supreme (Impulse!) har fyllt sextio. Det var min ingång till jazzen. Jag lyssnade också på annat, men det var den som öppnade dörren. Ändå var den en högst ovanlig skiva, är fortfarande en ovanlig skiva. Ingenting hade låtit som den. A love supreme består av ett enda stycke, en svit, indelad …
Tidskrifternas tidskrift fyller hundra
Långa och invecklade reportage brukade Wolcott Gibbs ta till en hotellsvit, lägga ut alla sidor på golvet, klippa sönder dem stycke för stycke och sedan bygga om det från början till slut. Frederick Packard, under tjugofem år chef för faktakollen och som avskydde svävande uttryck, stod en kväll på bussen hem, bläddrade igenom senaste numret …
Världens bästa reportage / 5
Reportaget börjar med ett konstaterande: ”Varje dag händer det att folk sticker ihjäl varandra med knivar, att de kastar varandra från broarna i den svarta Nevan och att de får förblöda på det mest orättfärdiga och olyckliga vis. Så har det varit och så är det.” Reportern går rakt på sak, utan ilska, inte ens …
Starka känslor, stor dramatik och plötsliga språng
27 september 1969 kom jag till Indien för första gången. Jag kom med tåg, från Pakistan, hade startat resan från Sverige tre veckor tidigare. Jag hade skoskav och dysenteri, checkade in på Mr Singh’s Guesthouse i New Delhi för 1 rupie natten. Efter någon vecka var jag på benen igen, snart befann jag mig i …
Världens bästa reportage / 4
Carl von Linné var Sveriges första reporter. Han drog det svenska resereportaget ut från biblioteket, ut i friska luften, lät det lukta, låta, smaka och vibrera av liv. Han skrev på svenska hundrafemtio år före Strindberg: ”Himlen var klar och varm, västanvädret svalkade med en behaglig pust och en dunkel färg begynte från väster betäcka …
Spöken i maskinen
Det är värre än vad vi trodde. Vi hade fått veta att Spotify fyller sina spellistor med musiker som inte finns, artister med påhittade biografier, nu kan Liz Pelly avslöja i ett reportage i Harper’s Magazine att Spotify inte bara ingått en rad överenskommelser med produktionsbolag som förser dem med billig musik, utan också har …
Homicide
Det är fjärde gången jag ser Homicide: Life on the street, på svenska Uppdrag mord, TV-serien mellan 1993 och 1999, sju säsonger, 122 avsnitt. ”Den bästa TV-serien du inte ser”, som någon har sagt. Den banade väg för The wire och Sopranos, prisbelöntes, hittade aldrig fram till den stora publiken. Nu går den att streama …
Världens bästa reportage / 3
När John F Kennedy sköts till döds i Dallas hade Jimmy Breslin skrivit för Herald Tribune i några månader. Han flög till Dallas, skrev en kolumn om operationen – ”A death in Emergency room one” – flög sedan till Washington, till begravningen, där han stod bland tretusen andra reportrar och betraktade som alla andra Haile …
Världens bästa reportage / 2
Hanna Kralls ”Pola” är uppdelat i 14 tablåer. Varje tablå fördjupar berättelsen. Först i sista tablån förstår vi vad som hänt. Reportaget handlar om Pola Machczynska som under kriget gömde tjugofem judar. Judarna blev angivna. Tjugofyra av dem dödades, den tjugofemte lyckades fly. Pola flydde till sin far. Tyskarna kom dit. Före det har Hanna …
Världens bästa reportage / 1
Hon har naturligtvis bestämt sig för vad de ska prata om. De ska prata om ledan, pessimismen, verklighetsflykten. Förhoppningsvis konstrar han inte. Hon är Barbro Alving, journalisten, Bang med svenska folket. Han är Gunnar Ekelöf, den tillbakadragne diktaren. Det är september 1957, hon befinner sig i Sigtuna när hon får veta att han ska fylla …
Sången om saknad
Billie Holiday har gjort den, Miles Davis, Frank Sinatra naturligtvis. Alla tre gör fantastiska versioner, tre olika tolkningar, men min favorit är trots det Nannie Porres. Jimmy van Heusen hade skrivit melodin, Johnny Mercer skulle skriva texten men hade ett jobb i Chicago. Han skrev den på tåget dit med melodin i huvudet. ”I took …
Den osannolike presidenten
Ett av de första samtalen kom från Denys Monastyrskyj, vän och minister för polis och gränsvakter. Klockan var fem på morgonen. Det hade börjat. Var? Alltihop, svarade ministern. Det blev tyst. Presidenten behövde några sekunder för att smälta det. Ryssarna attackerade längs hela gränsen i öst och norr, ryska jaktplan svepte in över landet, över …
Identitetsillusionen
Ettore Schmitz föddes i Trieste som var kejsardömet Österrikes viktigaste handelsstad. Han mor var italienska, fadern tysk, båda judar. Snart döptes kejsardömet om till Österrike-Ungern. Han gifte sig med en katolska, konverterade till katolicismen men var i själ och hjärta ateist. Han utbildade sig i Bayern. När han fyllde sextio hade Trieste hunnit bli italiensk. …