Jag intervjuade förre rikspolischefen Carl Persson om säkerheten kring Olof Palme och när jag skulle gå undrade han om vi inte kunde träffas igen. Han hade en fråga till mig. Vi träffades, han frågade om jag ville hjälpa honom att skriva hans memoarer. Han hade mycket på hjärtat, ingen skrivförmåga för annat än formalia. Vi kontaktade Norstedts, skrev ett kapitel på försök. Det fungerade. Vi delade upp hans liv i kapitelrubriker, betade av dem en efter en. Jag intervjuade honom, han lämnade mig dagböcker, fickalmanackor, promemorior med mera, ibland åkte vi och träffade någon som minns, ibland hade han skrivit ett utkast. Jag läste en del vid sidan av. Jag skrev, Calle rättade, jag skrev om. Oftast kom vi snabbt överens. Det var spännande, oerhört stimulerande. Calle visade sig vara en kul typ. Förläggaren Ylva Holm förgyllde vår tillvaro. Boken väckte uppmärksamhet när den kom. Den visade ju att det politiska etablissemanget ljugit ofta, men inte i nationens tjänst: ”maktmissbruk, mygel och förakt för lagen” som det hette i Expressen. Rekommenderas till den som vill veta mer om 60- och 70-talets politiska liv, om affärerna som aldrig tycks dö, om politisk makt.

LÄS KAPITLET IB UR BOKEN
LÄS KAPITLET EN PROMEMORIA BEGRAVS UR BOKEN

UR RECENSIONERNA:

”Carl Perssons berättelse om livet i maktens centrum säger väl så mycket om makten i Sverige som maktutredningens många skrifter.” (Ledare i Expressen 26/10-90)

”Uppfriskande avhyvling av Perssons gamla chefer.” (Sten Sjöberg, LO-tidningen 46/90)

”Nu måste det sättas punkt för ljugandet kring IB:s verksamhet. Efter Carl Perssons och Anders Sundelins ’Utan omsvep’ (Norstedts) kan de falska officiella beskeden inte få stå kvar.” (Svante Nycander, Dagens Nyheter 21/11-90)

”Han talar ut, lägger papperen på bordet; man har ett intryck av att han följer sin barndoms regler om att man ska vara ’sanningsenlig, hederlig och pålitlig.” (Hans Hederberg, Svenska Dagbladet 27/11-90)

”Den historiska bilden av Ebbe Carlsson och Hans Holmér förklarar och bekräftar väl vad svenska folket sedermera nödgats acceptera som två beklagliga byråkratiska fakta. Två beställsamma drängar i maktens serveringsrum, tyvärr långt ifrån obegåvade, med sina tjänstvilliga tungor ständigt redo att rentvå den av deras överordnade som för tillfället har behov. För den som oroar sig för det goda samhällets överlevnad är Utan omsvep en både viktig och förskräckande bok.” (Leif GW Persson, Tidningen Z 24/89)

”Endast personer med starka nerver rekommenderas den här boken.” (Björn Widegren, Gefle Dagblad 21/12-90)

TITEL: Utan omsvep
FÖRLAG: Norstedts
UTGIVNINGSÅR: 1990 (pocket 1991)
OMSLAG: Ludvig Grandin
ANTAL SIDOR: 477

Köp boken