Svenska Afghanistankommittén bad mig vara redaktör för en bok som skulle omfatta historia och nutid, skildrad av skribenter som kan sin sak: forskare, experter, reportrar och biståndsarbetare som berättar om vilka afghanerna är, om alla krigen som varit, om islam, ekonomi, musik och mattor, om detta fantastiska land som aldrig släpper sitt tag och aldrig upphör att förvåna. Ett standardverk skulle det bli, och blev. Jan Hjärpe förklarar den afghanska tappningen av islam, Gert Holmertz benar upp talibanernas historia, Natasha Brieger vet en del om kvinnans situation, Carl Schönmeyr och Anders Fänge berättar om hur Svenska Afghanistankommittén föddes. Också fotograferna får ta plats. Skribenterna skrev, jag reste dit för att med egna ögon få se vad som hänt sedan sist.
LÄS KAPITLET EFTER KRIGEN: TRE BERÄTTELSER UR BOKEN
LÄS KAPITLET SIFFROR SOM FÖRSKRÄCKER UR BOKEN
UR RECENSIONERNA:
”I 33 miniessäer av 24 kunniga och passionerade skribenter om alltifrån historia till konsthantverk, växer en motsägelsefull och levande bild av landet och människorna fram. Det är ingen skönmålning, och hur skulle det kunna vara det efter decennier av inbördeskrig och ockupation, och en flertusenårig historia som korsväg på den euroasiatiska kontinenten där det ena världsimperiet efter det andra hissat fanor och rest anspråk. (…) Alla länder förtjänar egentligen en sådan bok men vissa mer än andra.” (Moa Matthis, OBS Sveriges Radio 14/11 2005)
”Handboken Afghanistan har en självskriven plats alla välsorterade bibliotek.” (Carl Johan Gardell, Uppsala Nya Tidning december 2005)
”Boken Afghanistan är ett nödvändigt standardverk för alla som intresserar sig för detta land, som fascinerat så många besökare, och som vill tränga bakom de förenklade beskrivningarna.” (Ulf B Andersson, Amnesty Press 1/2006)