Artiklar2021-12-23T10:43:05+01:00

artiklar

Här kan du läsa reportage och andra artiklar jag skrivit för tidningar och tidskrifter. Allt efterhand kommer jag att fylla på med både nya och äldre alster. Tryck på önskad rubrik på sidan till vänster. Hela artikeln kan laddas ner. Där anges också var och när den publicerades. För privat bruk.

Reportage som bågnar av liv, lust och sorg

Om Jimmy Breslins mästerskap

När Jimmy Breslin var tio överraskade han sin mamma som stod med en revolver tryckt mot tinningen. Tillsammans med sin mormor lyckades han slita den av henne. Ingen av dem kom någonsin att prata om saken. Fadern hade försvunnit några år tidigare. Han skrev en artikel i den tidning han gav ut …

6 september 2024|

Gaskamrarna skymmer sikten

Om Förintelsens perversa vardag

Ett av många oförglömliga händelser i Christopher R. Brownings Helt vanliga män nämns bara som hastigast. Boken handlar om polisbataljon 101 från Hamburg som skickades till Polen under andra världskriget: genomförde flera massakrer på judar, vaktade gettot i Lódz, ombesörjde transporter till Treblinka. De flesta hade varit arbetare, medelåldern knappt fyrtio, en …

22 januari 2024|

30 råd för den som vill skriva enkelt och sant

Ur Sundelins husapotek

Det finns flera skillnader mellan den som skriver fiktion och den som skriver icke-fiktion, det vill säga sakprosa. Den viktigaste handlar om frihet. Romanförfattaren har full frihet att uppfinna både människor och handling, medan den som skriver ett reportage, en biografi eller en forskningsrapport utifrån egna erfarenheter och minnen har sin frihet kringskuren. …

18 september 2023|

Upphovsrätten ignoreras på landets teatrar

Om manusförfattare som stjäl

Ifjol blev jag varse att Hallands Teater spelade en pjäs, en enmansföreställning, med titeln Brevbäraren som försvann. Eftersom jag skrivit en bok med samma namn väcktes min nyfikenhet. En längre mejlväxling inleddes.
Teaterledningen hävdade att de använt alla källor utom min bok. Jag bad att få se manus. Det kom till sist. …

2 september 2023|

Flydda dagar, flydda år

Om David Crosby som avled 18 januari 2023

David Crosby var sångare i två av de populäraste grupperna i USA under sextio- och sjuttiotalet, också sångare i egen rätt med egenartade album fram till och med ifjol. Han var också missbrukare av stora mått, till sist utblottad, dömd och satt i en fängelsecell i Texas. Jag …

21 januari 2023|

Claes Hylinger kvar i Göteborg

Om det där som ligger i luften, i det längsta biter sig kvar

Claes Hylinger fyller 80 år i år. Det många år sedan han gav ut en bok, skrev en artikel. De böcker han skrev finns dock kvar, lever i högsta grad. Det är bara att gå in bland dessa dagar och nätter i Paris …

9 januari 2023|

Dag Solstad snarare nyfiken än bitter

Intervju med författaren som alltid har något att säga

Dag Solstad måste vara fascinerad för att kunna skriva till punkt, förbi alla de skär där han trott det vara omöjligt att fortsätta. Läsaren måste fascineras av hans berättelse, hur omöjligt den än kan tyckas vara. Hans egen fascination måste smitta av sig, ge romanen den röst, …

18 november 2022|

Ingen tog fascismen på allvar innan det var för sent

Om fascismens födelse

Ordet är möjligen etruskiskt, i alla fall associerat med spöknippet som bars av vakter som vaktade Romarrikets mäktiga. I slutet av 1800-talet, på Sicilien, blev det benämningen på revolterande bönder fasci. Efter 1914 tog Italiens krigsivrare namnet till sig, understödda av chefredaktör Benito Mussolini som i mars 1919 bildade kampgruppen Fascio di Combattimento, …

2 november 2022|

Det finns mer att göra

En intervju med Torkild Strandberg

Första gången jag intervjuade Torkild Strandberg dröjde det två minuter innan han blev irriterad. Jag hade ställt ett par frågor om Sverigedemokraterna men nu avbröt han mig, böjde sig framåt och frågade om jag verkligen trodde att han cyklade till arbetet varje morgon för att göra något åt Sverigedemokraterna, eller Socialdemokraterna. …

11 oktober 2022|

Oväntat kul att hänga med Jack Kerouac och hans polare

Om författaren som fyller 100 år

Första gången jag hörde någon säga att man måste läsa boken ”mellan raderna” var av en präst som hette Erik Lindgren i Borgvattnet, Jämtland. Han hade blivit riksbekant genom att i Hylands hörna berätta hur han blivit kastad ur sin fåtölj av spöket som levde i prästgården. Församlingen byggde en …

1 oktober 2022|

Rapport från helvetet

Om narkotikadöden

I juni publicerades en rapport som slår undan benen på dem som ivrar för en uppluckring av den svenska narkotikapolitiken. Den handlar om narkotikadöden. Regeringen har beställt och Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Rättsmedicinalverket levererat. Lätt har det inte varit. Saken är, som utredarna skriver, ”komplex”. Den som läst de senaste årens ledarartiklar, debattinlägg och …

30 augusti 2022|

Vreden vid ett frukostbord

Om läraren Lena Feldin och hennes ilska

Hur tidigt jag än slog mig ner vid frukostbordet satt hon där, stridsberedd. Hon sa alltid god morgon, kommenterade oftast min i hennes ögon snyggt komponerade frukosttallrik, sedan bar det av. Det kunde handla om något hon nyss snappat upp i Smålands-Tidningen – så länge skolan hade en prenumeration …

1 juni 2022|

Är det fest så är det

Om teatern som hittade en ny publik

Det här reportaget publicerades 1999. Jag letade fram det när jag hörde att Mats Nolemo dött, strax före jul 2021. Han var skådespelare vid Friteatern och hade varit det ända sedan de lämnade Riksteatern och blev en fri grupp 1973. Friteatern lyckades med konststycket att lämna storstaden och hitta …

16 januari 2022|

Nils Bejerot behöver man inte läsa

Om narkotikaepidemier

Nu senast var det i Dagens Nyheter. Två reportrar hade rest till Söderhamn för att undersöka narkotikadöden och kom hem med en rapport som inte berättade mer om narkotikadöden i Söderhamn än vad som stått på annat håll. Nils Bejerot nämndes inledningsvis. Han brukar nämnas. Det som stod – och som handlade om narkotikaepidemier …

15 november 2021|

”Jag hoppas att läsaren ska känna en oro”

Intervju med författaren Kjell Askildsen (1929-2021)

Jag hoppades få intervjua den skygge norske författaren Kjell Askildsen, hittade hans adress, skrev, inget svar. Jag ringde hans förläggare, frågade om han kunde hjälpa mig med ett telefonnummer, det kunde han, men förklarade att Kjell sällan svarade i telefon. Jag skrev igen. Några dagar senare kom ett svar:
Takk for …

25 september 2021|
Till toppen