Om en framgångssaga som tog en ände med förskräckelse
Kraft & Kultur sålde grön el men också kultur. Snart hade man majoriteten av landets kommuner som kunder. Boris Benulic – vd, förlagschef, chefredaktör – var dynamisk och självsäker. En dag upptäckte man att det saknades 1,8 miljarder i kassan. Benulic häktades. ”Jag misstänkte aldrig att Boris var en luring”, sa norrmannen som en gång startat alltihop tillsammans med honom. Jag var själv med på ett hörn.
Det var en nyhet som gick in på alla förstasidor: Storsvindel i elbolaget Kraft & Kultur, det sjätte största i landet. 1,8 miljarder kronor saknades i bokföringen. Bedrägeriet hade pågått under många år. ”Vi är skakade av det vi just nu upplever”, sa bolagets norska ägare Troms Kraft i ett pressmeddelande. ”Allt tyder på att bolaget är drabbat av omfattande räkenskapsmanipulation.” Vd Boris Benulic, som hade avgått en vecka tidigare eftersom han ”kände sig sliten”, välkomnade polisanmälan. Han sa: ”Det är en mycket komplicerad situation. Så det är bäst att studien får ha sin gång i lugn och ro.” Det var den 22 november 2011.
Nästa dag intervjuades Boris Benulic i Expressen och därefter i Dagen. Nu var tonen en annan. Han talade om hundratals miljoner som spekulerats bort. Han sa: ”Styrelsen väljer att mörka sanningen, och talar om bokföringstekniska fel och fiffel. Det vet mycket väl vad som hänt, men de vill inte berätta.”
Sjutton månader senare, i april 2013, häktades han och två andra personer. De släpptes efter en månad. I maj 2014 inlämnades en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt från vice chefsåklagare Lennart Gollard mot Boris Benulic och en tidigare ekonomichef. Benulic misstänks för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, den andre för medhjälp härtill.